{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


De beste trektochten van Patagonië: Dé reisgids voor de beste routes en uitzichten

Chile Patagonia Torres Del Paine Np Mountains Guanaco

Één van de meest avontuurlijke plekken van Zuid-Amerika die je bezocht moet hebben!

Ben je van plan om een trektocht in Patagonië te plannen? Dan hebben we een selectie voor je gemaakt van de wandelpaden in Patagonië die een gezien moet hebben! Van de iconische uitzichten langs de W Trek tot de ongerepte schoonheid van de Fitz Roy Trek, deze gids biedt essentiële informatie over verschillende wandelpaden die perfect zijn voor een avontuurlijke reis. Geen overbodige details, alleen inspiratie en kennis voor zowel beginners als ervaren hikers. 

argentina-mendoza-aconcagua-cover
Bereid je goed voor: Essentiële uitrusting voor tijdens verschillende trektochten
Het kiezen van geschikte uitrusting is essentieel voor een succesvolle trektocht in Patagonië. Je wandelschoenen bijvoorbeeld moeten comfortabel en licht van gewicht zijn, je voeten droog houden, grip bieden en goedingelopen zijn voordat je aan je trektocht begint. Ook je rugzak speelt een zeer belangrijke rol tijdens je trekking. Kies een stevige, waterdichte rugzak die al je benodigdheden kan dragen zonder je te zwaar te belasten. Onthoud, je zult deze rugzak urenlang dragen, dus comfort is van groot belang. Denk ook aan het belang van het gebruik van je uitrusting voorafgaand aan de trekking. Of het nu je schoenen zijn of je rugzak, zorg ervoor dat je ze vooraf uitprobeert hebt om ongemak te voorkomen. Het laatste wat je wilt ontdekken halverwege de trekking is dat je schoenen te strak zitten of je rugpijn krijgt van je te zware rugzak.

De beste parken van Patagonië 


Voordat we dieper ingaan op de trektochten, laten we kort kijken naar de belangrijkste nationale parken in Patagonië. Er zijn vele andere natuurreservaten en nationale parken in de omgeving, maar voor deze blog richten we ons op de belangrijkste die je echt niet mag missen. Voor elke locatie zullen we enkele bekende grote trektochten en minder bekende, rustigere wandelroutes bespreken, zodat je gemakkelijk kunt beslissen wat het beste past bij jouw reisstijl en planning. Van iconische landmarks tot verborgen pareltjes, deze parken zijn gevuld met adembenemende natuurlijke landschappen dus je camera zal hier zeker overuren draaien.

 

Los Glaciares National Park


Aan de westelijke rand van Argentijns Patagonië ligt het Nationaal Park Los Glaciares, vernoemd naar de belangrijkste bezienswaardigheid van het park, de indrukwekkende Perito Moreno-gletsjer. Deze imposante ijsmassa is een perfect voorbeeld van een plek die nog mooier in het echt is dan op de foto's en lijkt eigenlijk nog mooier in de mist of als het omringd is door donkere wolken. Maar de Perito Moreno-gletsjer is niet het enige wonder dat dit nationale park te bieden heeft. Het noordelijke deel van het park is een paradijs voor wandelaars, met veel met sneeuw bedekte bergtoppen en prachtige meren. Van boottochten langs het Canal de Los Tempanos tot ijsklimmen en kajakken in de buurt van de gletsjer, dit nationale park heeft veel te bieden voor avontuurlijke reizigers.

 

Torres del Paine National Park

 

Welkom in het Torres del Paine National Park in Punta Arenas, een paradijs voor wandelaars in het hart van Chileens Patagonië. Dit park heeft een oppervlakte van 227.298 hectare en is door UNESCO benoemd als een biosfeerreservaat, wat de diversiteit van de natuur benadrukt.

Als je de paden van het park volgt, begin je aan een reis door prachtige landschappen die elke avonturier gezien moet hebben. Van de beroemde W-trekroute die je langs de Paine-torens, de Franse Vallei en de Grey-gletsjer gaat, tot de trektocht naar Mirador Británico met een adembenemend panoramisch uitzicht - de paden van het Torres del Paine Nationaal Park zijn geschikt voor alle soorten wandelaars. Zorg ervoor dat je in ieder geval Lake Grey bereikt, een ijzig blauw meer met de enorme Grey-gletsjer met zijn indrukwekkende ijswanden op de achtergrond.

Als je de W-trek niet wilt doen (de populairste trek in Patagonië) en liever dagtochten maakt, is er een uitgebreid netwerk van prachtige paden die ook indrukwekkend zijn. Je kunt een paar dagen in het gebied blijven en verschillende uitkijkpunten in het park verkennen.

 Twee wandelaars bij een meer in Nationaal Park Tierra del Fuego, omgeven door met mist bedekte bergtoppen.

Tierra del Fuego National Park

 

Helemaal in het zuiden ligt Nationaal Park Tierra del Fuego, waar de Patagonische bergen en de oceaan samenkomen. Dit park, dat groter is dan 63.000 hectare, biedt veel verschillende landschappen, van bossen en veengebieden tot ruige kustlijnen en serene meren. Hier ontmoeten de Andes en de Zuidelijke Oceaan elkaar, wat een leefgebied creëert voor unieke wilde dieren zoals de Andesvos en schattige pinguïns.

Het park heeft diverse wandelpaden die geschikt zijn voor alle soorten wandelaars. Maak een ontspannen wandeling langs het Pampa Alta-pad of daag jezelf uit op de veeleisende Paso de la Oveja-trek. Nationaal Park Tierra del Fuego biedt je een onvergetelijke wandelervaring op een van de meest afgelegen plekken van de wereld.

Queulat National Park

 

Deze plek is misschien minder bekend, daarom kunnen wij je deze tip natuurlijk ook zeker niet ontnemen. Gelegen in het hart van Chileens Patagonië, is Nationaal Park Queulat een toevluchtsoord vol verschillende natuurlijke wonderen. Het park staat bekend om zijn groene bossen, torenhoge bergen en de iconische Ventisquero Colgante, oftewel de Hangende Gletsjer. Deze adembenemende gletsjer onderscheidt zich van de andere gletsjers in Patagonië, omdat hij lijkt te hangen aan de zijkant van een berg, met grote stukken ijs die af en toe in de lagune naar beneden storten.

Ook dit park biedt veel verschillende paden, van gemakkelijke wandelingen tot meer uitdagende hikes, die allemaal leiden naar spectaculaire uitkijkpunten en unieke natuurlijke bezienswaardigheden. Een van deze paden is de route naar de Témpanos-lagune, waar bezoekers de gletsjer van dichtbij kunnen bewonderen.

 Ventisquero Colgante in Nationaal Park Queulat in Chileens Patagonië

Trektochten in Patagonië: Een Overzicht

 

Patagonië is een regio die zich uitstrekt over twee landen, Chili en Argentinië, en staat bekend om zijn adembenemende landschappen en gevarieerde wandelpaden. Het gebied trekt al lange tijd wandelaars van over de hele wereld aan.

De trekking-scene in Patagonië wordt gekenmerkt door zijn iconische routes - het complete Circuit Trek van Torres Del Paine, de W Trek en de Fitz Roy Trek. Elk van deze routes biedt een uniek avontuur, van het overwinnen van uitdagend terrein tot het bewonderen van de extreme landschappen die de meerdaagse trektochten in Patagonië zo beroemd hebben gemaakt.

Maar naast de bekende routes en populaire wandelingen heeft Patagonië ook minder bekende paden. Voor wie op zoek is naar een authentieke ervaring bieden deze paden een bijzondere ontmoeting met de ongerepte wildernis van Patagonië, weg van de drukte die je in deze afgelegen regio kunt vinden.

 

Torres del Paine W Trek: the Classic Trek

 

Bij het betreden van het Torres del Paine Nationaal Park wordt je betoverd door prachtige landschappen. Dit gebied kent twee bekende trektochten:

De W Trek, een route door prachtige landschappen met hoge bergen, imposante gletsjers en schitterende meren. De Volledige Circuit of O Trek, die een vergelijkbare ervaring biedt maar - zoals je misschien al vermoedde - een route in een complete lus maakt.

Aangezien de meeste reizigers voor de eerste optie kiezen, zullen we die verder uitlichten. De W Trek, vernoemd naar de vorm van de route, is ongeveer 90 kilometer lang en duurt doorgaans 4 tot 5 dagen. Voor avonturiers die een langere tocht willen maken, kan je tijdens de 5-daagse tocht een overnachting bij de Grey Gletsjer boeken - een onvergetelijke ervaring waarbij je de gletsjer van dichtbij kunt bewonderen.

Langs de W Trek zijn voornamelijk kampeerterreinen te vinden, met verschillende faciliteiten op elke locatie, van warme douches tot kleine restaurants. Het biedt een perfecte mix van avontuur en comfort, waardoor de W Trek ideaal is voor fitte wandelaars die graag van kamp naar kamp. Houd er wel rekening mee dat zowel de W Trek als de Volledige Circuit trek, net als alle trektochten in Patagonië, uitdagingen met zich meebrengen zoals onvoorspelbaar weer en lange wandel afstanden. Je uithoudingsvermogen wordt hier absoluut op de proef gesteld. 

 

Het spectaculaire landschap van Fitz Roy

 

Als je de grens oversteekt naar Argentijns Patagonië, kom je bij Nationaal Park Los Glaciares, bekend om zijn adembenemende omgeving met de bergtoppen van de Cerro Torre en Cerro Fitz Roy - twee imposante pieken die hoog boven het Patagonische landschap uitsteken.

De iconische trektocht naar Laguna de Los Tres is een favoriet onder wandelaars. Deze route beloont wandelaars met een spectaculair uitzicht op de berg Fitz Roy en de Glacier de Los Tres. De tocht duurt 8-10 uur en is ongeveer 25 km lang, waarbij je langs vele hoogtepunten in het park komt.

Voor liefhebbers van meerdaagse trektochten biedt Los Glaciares ook fantastische mogelijkheden. Of je nu de Agachonas Pass oversteekt naar de Tunel-vallei of de Electrico-vallei verkent met meren vol met gletsjerwater, elke route brengt je dichter bij de ongerepte schoonheid van Patagonië. Met zijn adembenemende uitzichten en gevarieerde paden is Nationaal Park Los Glaciares de ideale plek om te genieten van de spectaculaire landschappen van Fitz Roy.

De hoogtepunten van Los Glaciares beperken zich niet alleen tot de gletsjers. De wandelpaden in het park leiden ook naar bijzondere uitzichtpunten zoals Laguna Torre, waar je een prachtig zicht hebt op de enorme ijs toppen en naar fotogenieke plekken zoals Laguna Capri.

 

De ongerepte wildernis van Tierra del Fuego

 

Wanneer je verder naar het zuiden reist in Zuid-Amerika, bereik je de Patagonische steppe van Tierra del Fuego, waar de natuur grotendeels onaangetast is en de paden minder toegankelijk zijn. Hier begint het echte avontuur, met trektochten zoals het Montes Martial Circuit en de Sierra Valdivieso die zelfs voor ervaren avonturiers een absolute uitdaging zijn.

Een van de meest uitdagende trektochten in de regio is het Dientes de Navarino Circuit. Deze route geeft wandelaars weidse uitzichten over het Beaglekanaal, steile afdalingen en tochten over onbeschutte bergpassen. De zeven dagen durende trektocht voert je door afgelegen en lastig te bereiken gebieden, echt een reis door de wildernis.

Houd wel in gedachten dat Tierra del Fuego niet aan te raden is voor beginnende hikers. De regio staat bekend om zijn ruige terrein met dichte bebossing, hoge bergen en gletsjers. Het weer is ook elke dag anders, met warmere temperaturen in januari en februari die helaas vaak gepaard gaan met regenval. Tussen mei en augustus worden de omstandigheden koud en nat, waardoor veel gebieden bevroren zijn en daardoor ontoegankelijk worden. Daarom raden we echt aan om deze regio te bezoeken in de Patagonische zomer, tijdens de Europese winter. Als je het juiste moment kiest, is dit een van de meest adembenemende plekken die je ooit zult zien.

Een groep pinguïns die uit het water wandelen bij Ushuaia in Argentijns Patagonië.

Buiten de gebaande paden: Minder bekende routes

Als je op zoek bent naar iets anders dan de bekende trektochten, bieden de minder bekende paden van Patagonië een wereld vol wonderen. Ver van de gebaande paden brengen deze routes je dieper de wildernis van Patagonië in, elke ervaring is hier uniek.

 

De prachtige Lago del Desierto Trek

 

Voor wie op zoek is naar een rustige wandeling, biedt de Lago del Desierto trek een goede ervaring in Argentijns Patagonië. Deze vrij onbekende route brengt wandelaars langs het heldere Lago del Desierto, een gletsjermeer omringd door de Andes. Het pad is rustig, waardoor je kunt genieten van een wandeling door groene bossen en langs verschillende beekjes. Op heldere dagen geniet je van prachtige uitzichten, zoals het utizicht op de Fitz Roy, wat de 12 km lange trek (enkele reis) absoluut de moeite waard maakt. Er vaart zelfs een veerboot over het meer, zodat je niet dezelfde weg terug hoeft te lopen. Als je meer tijd hebt om te wandelen in dit gebied, kunnen we ook de Huemul Glacier trek je ten zeerste aanbevelen. Deze route is slechts 3,2 kilometer lang, helaas moet je wel dezelfde weg terugwandelen, wat geen probleem is omdat je zo meer tijd hebt om van de uitzichten te genieten en foto's te maken. Beide trektochten zijn vooral aan te raden in het begin van april, wanneer de bomen nog bladeren hebben en de herfstkleuren prachtig zijn.

 

Ventisquero Colgante: Trektocht naar de hangende gletsjer

 

Dit natuurlijke wonder is adembenemend. De Ventisquero Colgante is een gletsjeruitloper die uitmondt in een waterval, afhankelijk van het seizoen of deze stroomt of bevroren is. De waterval wordt gevoed door smeltwater van de gletsjer, wat zorgt voor een spectaculair uitzicht in het Torres del Paine Nationaal Park. Om het uitkijkpunt van de Ventisquero Colgante te bereiken, volg je een goed te belopen pad door het regenwoud. Deze tocht is net zo veelbelovend als het uitzichtpunt. Het pad leidt naar een hangbrug, met een prachtig uitzicht op de gletsjer en het oorverdovende geluid van de watervallen die ontstaan door het smeltende ijs van de gletsjer. Als je wilt, kun je de gletsjer van dichtbij bekijken, want er worden verschillende boottochten aangeboden die vlak langs de waterval varen.

De trektocht naar Ventisquero Colgante is goed te bereiken, waardoor het een goede oplossing kan zijn voor dagwandelaars die het niet erg vinden om vroeg op te staan, en voor degenen die hun Patagonische avontuur willen verrijken met een onvergetelijke extra tocht.

 

Niet Voor Iedereen weggelegd: Het Zuidelijke IJsveld

 

Voor ervaren wandelaars die op zoek zijn naar een ultieme uitdaging, zijn de afgelegen trektochten langs het Zuidelijke Patagonische IJsveld de oplossing. Neem bijvoorbeeld de Patagonia Ice Cap trek. Bekend om zijn lange, uitdagende paden, deze trektocht biedt wandelaars unieke landschappen onder relatief lastige omstandigheden. Maar elke stap wordt beloond met uitzichten op het ijsveld die maar weinig mensen ooit te zien krijgen - en dat maakt elke druppeltje zweet de moeite waard.

Als je geen fan bent van wandelen op ijs maar liever de bergen van Patagonië in trekt, is de John Gardner Pass van de O Circuit iets voor jou. Met zijn 1200 meter hoogte is dit een van de hoogst gelegen plekken in Torres del Paine - daarom durven niet veel mensen deze uitdaging aan te gaan.

Op dit punt heb je een uitzicht over het Zuidelijke Patagonische IJsveld, waar het grote ijsvlak te bewonderen is. De trektocht zelf biedt je vele geweldige uitzichten en is een van de beste manieren om de bijzondere schoonheid van deze regio in Patagonië te ervaren.

Een afgebroken stuk ijs in het midden van een meer, met een imposante gletsjer op de achtergrond omringd door mist.

Kan je het beste hiken met of zonder gids?

 

Bij het plannen van je trektocht in Patagonië sta je voor een belangrijke keuze: ga je hiken met of zonder gids? Hoewel dit misschien een eenvoudige beslissing lijkt, kan deze keuze een aanzienlijke invloed hebben op je algehele ervaring.

Hiken zonder gids kan goedkoper zijn dan georganiseerde tours. Dit maakt hiken zonder gids populair bij reizigers met een kleiner budget. Aan de andere kant moet je je beter voorbereiden en planningen maken als je gaat hiken zonder gids, vooral als het gaat om het begrijpen van de omgeving en het navigeren buiten de gebaande paden.

Georganiseerde tours bieden daarentegen meer begeleiding en delen meer kennis over het gebied. Ze verschaffen uitgebreide informatie over de lokale omgeving, geschiedenis en wildlife, en zorgen ervoor dat er geen onveilige situaties ontstaan buiten de gebaande paden. Hierdoor bieden georganiseerde tours een gestructureerde en leerzame trektocht.

Of je nu voor de vrijheid van een trektocht zonder gids kiest of het gemak en de expertise van een georganiseerde tour, de keuze hangt volledig af van jouw persoonlijke voorkeuren en reisdoelen.

 

Ben je klaar om je wandelschoenen in te pakken?

 

Als we terugblikken op het overzicht van alle trektochten in Patagonië, wordt één ding duidelijk: deze regio biedt een tal van unieke trektochten. Van de beroemde paden van Nationaal Park Torres del Paine en Nationaal Park Los Glaciares tot de verborgen parels van Tierra del Fuego en Parque Patagonia, deze trektochten combineren avontuur, rustgevende uitzichten en adembenemende natuur.

Maar een geslaagde trektocht in Patagonië vereist meer dan alleen het kiezen van de juiste route. Het gaat ook om de voorbereiding van je reis - van het meenemen van de juiste spullen tot het trainen van je conditie. Daar kunnen wij je bij helpen. Als experts in avontuurlijke reizen buiten de gebaande paden zorgen we ervoor dat je goed geïnformeerd op pad gaat.

Ben je klaar om je wandelschoenen aan te trekken en op avontuurlijke trekking te gaan in Patagonië?

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?