{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


Hoe word je een digital nomad?

digital nomad

Benieuwd hoe het leven als een digital nomad eruit zou zien?

Wat is er beter dan de tips van twee personen die weten waar ze het over hebben en hun droom werkelijkheid hebben gemaakt om als digital nomad te leven. We hebben samen met Maja Grønholdt en Sam Van den Haute de beste tips voor je verzameld.

Bereid je voor op een leven met "no strings attached"

Het grootste struikelblok als je een digital nomad wilt worden, is om die grote stap te zetten om uit je comfortzone te stappen. Zeg dag tegen je 9-5 baan en je comfortabele appartement.

Het vergt lef om het te doen en is vaak het ding dat de meesten ervan weerhoudt om hun droomleven achterna te gaan.

  data-udi=

We hebben gesproken met twee personen die deze grote sprong in het diepe hebben genomen en hun veilige leven achter zich hebben gelaten om hun passie te volgen en digital nomad te worden.

De Deense avonturier, Maja Grønholdt, legt uit hoe zij en haar vriend besloten om die moeilijke beslissing te nemen en geen corporate en stabiel leven meer te leiden.

"Voor mij draaide het echt om vrijheid. Ik werkte al een paar jaar als journalist en het was erg stressvol met veel onregelmatige uren. Ik zocht dan ook naar een baan die me gelukkiger zou maken en waarbij ik meer tijd zou hebben voor mijn vriend en vriendinnen. In het begin vertelde ik mijn omgeving er nog niet over, maar zei ik dat ik nog wat spaargeld had en wilde gaan reizen. Maar na een paar maanden besefte ik dat ik dit echt wilde gaan doen."

Belgische digital nomad Sam van den Heute heeft ook deze moeilijke beslissing genomen. Hij had wel een soepelere overgang naar de nomad lifestyle.

"Ik ben er denk ik iets soepeler ingerold. Nadat ik de middelbare school had afgerond wist ik niet wat ik wilde gaan doen, dus ging ik voor een jaar naar Nederland. Daarna wist ik het nog steeds niet, dus verhuisde ik naar Los Angeles voor twee jaar. Maar het probleem daar was dat ik er eigenlijk niet kon werken omdat ik geen visa had. Gelukkig werkte mijn broer in SEO (online marketing) en kon hij me de basis leren. Ik experimenteerde er wat mee en het groeide uiteindelijk uit tot mijn fulltime baan."

Hoe neem je die eerste stap en hoe krijg je een passende baan?

Hoewel het fantastisch klinkt om vanuit een tropisch eiland te werken, is niets gegeven vanaf dag 1. Je moet of een grote lijst aan contacten hebben die je kunnen helpen of je moet heel proactief mensen benaderen.

"Netwerken is super belangrijk. Ik had een groot netwerk door mijn baan als journalist. Je moet open zijn over wat je gaat doen en het bijvoorbeeld ook delen op Facebook en LinkedIn. Eerlijk gezegd, vond ik dat in het begin ook niks, maar elke keer als ik iets postte op Facebook kreeg ik nieuwe klanten. Het hielp me ook om het aan mijn vrienden te vertellen, want zij vertelden het weer verder en zo begon het balletje te rollen" vertelt Maja.

Hoewel dat als een vanzelfsprekende manier voelt, kan het ook op een andere manier vertelt Sam:

"Ik deed het op een andere manier, aangezien ik vooral affiliate marketing heb gedaan. Het komt erop neer dat ik veel reisgerelateerde artikelen verkoop en daar commissie over krijg. Om deze manier te laten slagen moet je veel mensen naar je blog trekken wat veel tijd kan vergen. Het duurde bijna 3 jaar voordat ik er zoveel aan verdiende dat het mijn fulltime baan kon zijn. Daarna kwamen de klussen regelmatiger binnen en groeide het zelfs naar samenwerkingen met toerisme organisaties. Maar natuurlijk is netwerken erg belangrijk om te kunnen beginnen."

Moet je geld sparen voordat je digital nomad wordt?

Deze vraag wordt vaak gesteld. Hoeveel heb je nodig en hoe haal je het meeste uit je geld, vooral in het begin, is een van de dingen waar je echt een plan voor moet hebben.

"Ik had wat spaargeld en als mijn inkomen niet hoog genoeg was deed ik er nog wat kleine baantjes bij. In de tussentijd begon ik wat kleine websites waar ik ook een beetje mee kon verdienen. Het is echt een combinatie van dingen, maar als je een digital nomad wilt worden moet je wel redelijk wat spaargeld hebben of een bijbaan die je kan combineren met je digital nomad lifestyle" zegt Sam.

Niet geheel verrassend is Maja het hier helemaal mee eens:

"Dat is eigenlijk een van mijn beste tips, heb genoeg spaargeld! Mijn vriend en ik vertrokken met ongeveer € 11.000 aan spaargeld, wat niet heel veel is, maar we stelden een budget samen en berekenden hoelang we in Zuidoost-Azië konden wonen met dat bedrag. Omdat we meteen begonnen met werken tijdens onze reis hebben we nog veel over en konden we weer aan een nieuw avontuur beginnen. Door spaargeld te hebben, hoef je ook niet te stressen over je financiele situatie. En dat is natuurlijk ook niet waarom je dit zou moeten doen - je zou moeten streven naar het vinden van je innerlijke rust terwijl je dit doet, dus neem spaargeld mee!"

Is het het echt waard?

Het is een lastige vraag, en uiteindelijk hangt het echt af van hoe je bent. Het is niet alleen maar leuk en er komen ook echt moeilijke momenten voorbij. Maar toen we onze sprekers hiernaar vroegen, wogen de positieve momenten zeker op tegen de negatieve momenten. Sam vertelt er iets meer over:

"Het draait voor mij allemaal om de vrijheid die je hebt. Je kunt je eigen uren kiezen, werken van waar je wilt, zelf bepalen hoeveel werk je erin wilt stoppen en alles bij elkaar is het gewoon een droombaan. Ik weet dat ik erg veel geluk heb dat ik dit fulltime kan doen, maar er zijn ook een aantal minder leuke kanten aan deze levensstijl. In het begin moet je nieuw werk zoeken, wat erg stressvol en vermoeiend kan zijn. Het steeds onzeker zijn over je inkomen en nu ook het coronavirus maken het wel moeilijker. Maar voor mij weegt de vrijheid tegen dat alles op. Zo woonde ik een aantal jaar geleden in de Filipijnen en zou ik in de toekomst graag in Madrid of Berlijn wonen, dat zou allemaal niet mogelijk zijn met een normale baan. De vrijheid is echt fantastisch."

Maja is het er helemaal mee eens en vind ook dat vrijheid de grootste reden is om voor deze levensstijl te kiezen.

"Vrijheid is het belangrijkst. Het komt erop neer dat je overal ter wereld kan werken, je hebt alleen een laptop en goede internetverbinding nodig. In de 6 maanden dat we dit nu doen hadden we onze basis op Bali, maar zijn we ook naar Sri Lanka, India, Maleisië, Thailand en nog meer Indonesische eilanden geweest. Je maakt zoveel mee in een korte tijd, echt geweldig."

Continue reizen of een basis hebben?

Je hebt er dus voor gekozen om digital nomad te worden. Dat gaat erom dat je zoveel mogelijk reist, toch? Niet per se. Een basis hebben kan eigenlijk heel positief zijn volgens onze experts.

"Ik wil graag een basis hebben, omdat ik dan productiever ben. En ik wil niet als een verwend nest klinken, maar ik denk ook dat als je te veel reist je het misschien moe kunt worden" zegt Sam.

Maja is het hiermee eens:

"Wij houden echt van langzaam reizen. Aan het einde van vorig jaar werd het me een beetje te veel. We verbleven slechts 1 of 2 nachten op een plek, wat fijn is als je rondreist, maar als je ook nog wilt werken kan dit stressvol zijn. Dus nu hebben we onszelf beloofd om het wat rustiger aan te doen en hebben we al plannen om anderhalve maand in Portugal te verblijven en daarna zien we weer verder. Het ding is dat we beiden hele erge FOMO hebben en het belangrijk is om te realizeren dat je niet alles in een week kunt zien als je zowel wilt reizen als werken."

Hoe heb je een goede start en kom je door de moeilijke tijden heen?

Zoals eerder vermeld, zullen er zeker moeilijke tijden zijn en vraag je jezelf soms af waarom je hier ookalweer voor hebt gekozen. Dit gebeurt bij iedereen. Het kan gebeueren wanneer je niet genoeg freelance klussen krjigt voor een tijd of wanneer je je vrienden en familie mist.

"Er zijn natuurlijk ook minder leuke momenten, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar er zijn veel meer pluspunten, naar mijn mening. Praktische zaken zoals een goede internetverbinding vinden kunnen vervelend zijn, vooral in landen zoals India. We hebben hele dagen gespendeerd aan het vinden van een goede verbinding. Daarbovenop werd ik ziek. En als je ziek bent en je hebt een deadline zonder internet en tegelijkertijd wordt je telefoon gehacked, kan ik eerlijk zeggen dat ik even in mijn eigen bed in Denemarken wilde liggen. Maar dat hoort er denk ik bij..."

Hier voegt Sam aan toe:

"Het is mijn grootste struikelblok dat je steeds nieuwe vrienden en connecties moet maken, terwijl je ook contact probeert te houden met iedereen van thuis. Als je lang op een plek blijft heb je ook behoefte aan menselijk contact. Het is lastig als je nieuwe relaties op gaat bouwen op een bepaalde plek en diep van binnen al weet dat je deze mensen misschien nooit meer zult zien als je er weggaat. Nog een struikelblok is om in contact te blijven met je thuisland en ambassades te bezoeken om de juiste visa's te krijgen als je ergens langer wilt blijven. Het helpt vaak wel om een Europeaan te zijn."

 

Waarom ben je een digital nomad in het buitenland en niet thuis?

Het simpele antwoord hierop is om nieuwe avonturen te beleven, nieuwe culturen te leren kennen en uit je comfortzone te stappen. Maar het hangt ook af van hoe je bent als persoon.

"Ik ben een erg nieuwsgierig persoon en ik ben veel opgewekter als de zon schijnt. Natuurlijk mis ik mijn vrienden en familie, maar ik weet dat zij er altijd zullen zijn. Ik raak snel verveeld en ben altijd op zoek naar nieuwe avonturen", vertelt Maja. Sam voegt daaraan toe:

"Ik geniet zeker van het gezelschap van mijn vrienden en familie, maar ik heb altijd de drang om nieuwe plekken te ontdeken, nieuwe dingen te doen en te zien hoe het is om ergens anders te leven. Ja, het is zwaar om steeds in nieuwe relaties te investeren, maar dat weegt zeker niet op tegen alle positieve aspecten van in het buitenland leven. Ik denk dat het erg per persoon kan verschillen en het is iets waar je voor jezelf achter moet komen."

Maar waar ga je dan heen, kun je jezelf afvragen. De wereld ligt aan je voeten, maar er zijn plekken die beter geschikt zijn voor een digital nomad levensstijl dan andere. Waar ga je heen voor een goede internetverbinding, gemakkelijke visa's en met gelijkgestemde reizigers?

Maja heeft een duidelijke voorkeur:

"Ik heb tot nu toe vooral in Zuidoost-Azië gereisd en ik denk dat de meeste digital nomads hun voorkeur geven aan Bali, aangezien alles daar heel soepel verloopt. Het is makkelijk om WiFi verbinding te maken, een goede plek om nieuwe mensen te ontmoeten, heeft prachtige natuur, alles is te bereiken met je scooter en heeft veel locaties voor lekker eten. En als je als een local wilt leven en in een homestay verblijft, kun je heel goedkoop wonen."

Bij Sam komt niet alleen Azië in gedachten als hij aan de perfecte spot denkt.

"Natuurlijk is Azië geweldig voor digital nomads, maar ik wil ook Australië en Nieuw-Zeeland even highlighten. Je kunt hier goede internetverbinding krijgen, de landen zijn prachtig en er is veel te zien. Zelfs op de meer afgelegen gebieden heb je een goede kans om werk te vinden of vanaf je laptop te werken. Ook Europa is een goede bestemming, hoewel mensen dit vaak vergeten. Als je uit Europa komt kun je tussen alle landen vrij bewegen, je hebt geen visa nodig, internet is goed en je kunt gemakkelijk werk vinden. Europa is waarschijnlijk mijn favoriete plek als digital nomad, maar ik geloof dat je overal wel een plek met internetverbinding kunt vinden, dus ik zou daar niet te veel op focussen."

Hoe is het dagelijkse leven van een digital nomad?

Voor velen van ons kan het moeilijk zijn om je voor te stellen hoe het dagelijkse leven eruit ziet van een digital nomad. Zit je de hele dag in je pyjama of werk je in een co-werkplek de hele dag?

Dat hangt af van het doel van de dag, vertelt Maja:

"Als we aan het reizen zijn, doen we net als ieder ander persoon. Daarmee bedoel ik hiken, surfen, etc. maar als we voor een langere periode ergens blijven, bijvoorbeeld op Bali, werkten we meestal 3 dagen per week en namen de rest van de dagen om leuke dingen te doen. Als we werken gaan we meestal bij een goed café of een homestay zitten met goede internetverbinding. Het fijne aan een homestay is dat je in je lunchpauze het zwembad in kunt duiken of kunt gaan surfen. Co-werken zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar wij willen daar niet te veel geld aan besteden, maar het is zeker een optie voor in de toekomst. Over het algemeen werk ik minder dan bij een 'normale' baan en dat betekent natuurlijk ook dat er minder inkomsten zijn, maar dat is voor mij niet het belangrijkste."

Er zijn ook andere manieren om het te doen, Sam heeft namelijk een andere routine:

"Over het algemeen werk ik niet met vaste uren. Maar als ik terug in België ben werk ik heel veel en juist minder als ik in het buitenland ben. Ik probeer echt van mijn tijd in het buitenland te genieten. Als ik thuis ben, kan ik makkelijk van 9 uur s'ochtends tot 9 uur s'avonds werken, maar het voelt niet hetzelfde als werken bij een 'normale' baan, omdat ik die kleine projecten die ik doe echt leuk vind. Als ik voor een langere tijd op 1 plek blijf, werk ik meer gestructureerd omdat ik dan een aantal projecten moet afronden. Daar houd ik allemaal rekening mee in mijn planning, maar het is nog steeds geen 9 tot 5 baan. Ik heb veel vrijheid, maar dat komt ook met veel verantwoordelijkheid."

Wat zijn de beste tips voor mensen die digital nomad willen worden?

Hier zijn 7 tips voor als je droomt over een levensstijl van een digital nomad:

1. Neem spaargeld mee en stel je budget op! Saai, maar erg belangrijk.

2. Blijf bij dat budget! Het is makkelijk om meer uit te geven als je bezig bent, maar probeer dit niet te doen. Met een app zoals DailyBudget kun je al je dagelijkse uitgaven bijhouden.

3. Beslis voor jezelf (met je budget in gedachten) welk type reiziger jij bent. Je gaat waarschijnlijk voor een lange tijd reizen, dus er is niet veel ruimte om meer uit te geven.

4. Zorg dat je alle praktische zaken zoals visa's en verzekeringen geregeld hebt.

5. Heb niet te hoge verwachtingen. Het kan in het begin wat stroef gaan en je verdient nog geen bakken met geld.

6. Heb altijd lol als je in het buitenland bent, dat is het hele punt van een digital nomad worden, toch?

7. Doe het op jouw manier! Probeer niet om anderen na te doen, want hun levensstijl past misschien helemaal niet bij jou. Je komt er vanzelf achter wat jouw stijl is.

Wil je meer weten over de digital nomad levensstijl? Bekijk hier de hele travel talk. Meld je aan en krijg direct toegang tot de sessie. Het duurt slechst 30 seconden, beloofd!

Wil Maja's en Sams avonturen verder volgen? Volg ze dan op Instagram:

@majagronholdt

@checkoutsam

alt

Hoe ziet jouw droomreis eruit?

Wil je reizen op je eigen manier? Zo doe je het:

  1. Je stelt je eigen droomreis samen
  2. Wij zoeken naar de beste opties en prijzen
  3. Je krijgt persoonlijk reisadvies van een van onze travel specialists

We kijken naar de praktische zaken, helpen je om het meeste uit je budget te halen en delen onze beste reistips met je. Ons reisadvies is geheel gratis!

Stel je droomreis samen

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?