FAQ over myclimate
Ben je nieuwsgierig naar onze samenwerking met myclimate? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Vind je niet waar je naar op zoek was, bekijk dan de website van myclimate en kom meer te weten over hun werk.
- Wat is CO₂-compensatie eigenlijk?
- Welk verschil maakt CO₂-compensatie met myclimate/KILROY?
- Wat kan het wel en niet oplossen?
- Met wie werkt KILROY samen voor CO₂-compensatie?
- Hoe verschilt myclimate van andere compensatiebedrijven?
- Waarom is dit compensatiemodel duurder dan een aantal andere beschikbare modellen?
- Waarom heeft myclimate compensatiemodellen die goedkoper zjin dan die in samenwerking met KILROY?
- Hoe berekent myclimate de compensatie?
- Waar gaat de compensatie heen?
- Hoeveel van het fonds wordt gebruikt voor administratieve kosten?
- Hoe zorgt myclimate ervoor dat "credits" niet opnieuw worden verkocht?
- Waarom worden de twee gekozen projecten in Myanmar en Madagascar aanbevolen?
- Waar kan ik meer informatie vinden over de gekozen projecten?
- Is het mogeiljk om de projecten te bezoeken?
Wat is CO₂-compensatie eigenlijk?
CO₂-compensatie betekent dat de uitstoot die op een plek werd geproduceerd, op een andere plek wordt ingehouden of opgenomen. Voor uitstoot die niet vermeden kan worden of die nog niet is gecompenseerd, nemen klanten verantwoordelijkheid door hun uitstoot te berekenen en hiervoor te betalen op een vrijwillige basis.
Myclimate biedt de mogelijkheid om compensatie betalingen in CO₂-compensatie projecten van hoge kwaliteit te steken. Tegelijkertijd profiteren ook de lokale gemeenschappen van deze projecten en de nieuwe technologieën.
Welk verschil maakt CO₂-compensatie met myclimate x KILROY?
KILROY's klanten steunen projecten in Madagaskar en Nicaragua die effectief CO₂-uitstoot verminderen, ontbossing tegengaan en bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.
De myclimate CO₂-compensatieprojecten verminderen uitstoot door fossiele energiebronnen te vervangen met herbruikbare energiebronnen en energie-efficiënte technologieën te promoten die koolstof opslaan door het restaureren van het ecosysteem.
De CO₂-compensatieprojecten dragen ook bij aan de sociale, ecologische en economische ontwikkeling in de desbetreffende regio's en dragen daarmee bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.
Om CO₂-uitstoot te verminderen en de ontbossing in Madagaskar tegen te gaan, steunt het project "Back to the Green Island with Efficient and Solar Stoves" de productie van efficiënte en klimaatvriendelijke zonnekokers. Het leert studenten over bescherming van het milieu en klimaatvriendelijk koken en steunt de herbebossing met een boom per verkochte koker.
Het project "Mangrove Restoration and Women Empowerment" restaureert samen met de lokale bevolking de aangetaste ecosystemen van de mangroven. Het doel is om een gezond mangrove bos te creëeren dat koolstof opneemt, de bevolking tegen natuurrampen beschermt en de biodiversiteit behoudt door een goed leefgebied te vormen voor beschermde diersoorten. Tegelijkertijd heeft het project als doel om het levensonderhoud van de lokale gemeenschap te bevorderen en ook hun welzijn te verbeteren.
Wat kan het wel en niet oplossen?
CO₂-compensatie is een overbruggingstechnologie dat ons tijd geeft voordat we CO₂-uitstoot in onze economie en maatschappij helemaal tegen kunnen gaan.
CO₂-compensatie is een bewezen, meetbaar en impactvol middel. Natuurlijk is het niet het wondermiddel in de strijd tegen klimaatverandering, maar in combinatie met de effectieve vermindering van CO₂-uitstoot is het een goede start.
Wetenschap laat zien dat we een nog maar een gelimiteerde hoeveelheid van CO₂ mogen uitstoten om het wereldwijde doel van 1.5°C te halen zoals gesteld in het Klimaatakkoord van Parijs. Het maakt niet uit waar die uitstoot vandaan komt, de uiteindelijk balans is het belangrijkst. Daarom is compensatie een soort van "vervuilingsboete", dat houdt in dat de CO₂-compensatie de uitstoot neutraliseert.
Met wie werkt KILROY samen voor CO₂-compensatie?
KILROY werkt samen met myclimate, een Zwitserse NGO en voorloper in CO₂ berekeningen en de ontwikkeling van CO₂-compensatieprojecten.
Myclimate is een partner voor effectieve klimaatbescherming, zowel wereldwijd als lokaal. Samen met partners in de industrie en private ondernemers wil myclimate de toekomst van de wereld vormgeven door middel van adviezerende en educatieve programma's, zowel als hun eigen projecten. Dit doet het op een markt geörienteerde en klantgerichte manier als non-profit organisatie.
Dit internationale bedrijf van Zwitserse afkomst is een van 's werelds meest kwalitatieve leiders in vrijwillige CO₂-compensatiemodellen. Het heeft zowel grote als kleine bedrijven, non-profit organisaties en private ondernemers als klanten. Via zijn partnerorganisaties wordt myclimate gerepresenteerd in landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Noorwegen en werkt het met klanten van over de hele wereld.
Alleen projecten die voldoen aan de hoogste wereldwijd erkende normen kunnen met succes het klimaat helpen beschermen. Myclimate maakt gebruik van de strengste kwaliteitsnormen bij het selecteren en structureren van haar eigen CO₂-compensatieprojecten.
De stichting werkt nauw samen met ervaren partners in de genoemde landen om CO₂-compensatieprojecten uit te voeren. Deze lokale partners zorgen ervoor dat projecten vakkundig worden gerealiseerd en evalueren regelmatig de impact van de projecten.
De projecten voor koolstofcompensatie worden nauwlettend gevolgd en worden jaarlijks beoordeeld door onafhankelijke externe auditors en de standaardinstantie voordat koolstofkredieten worden uitgegeven.
Hoe verschilt myclimate van andere compensatiebedrijven?
Myclimate is een van de voorlopers op het gebied van vrijwillige CO₂-compensatie en een vertrouwde partner voor zakelijke klanten, maar ook voor instellingen zoals de UN Gold Standard, German Environment Agency (UBA) en het Zwitserse federale bureau voor het milieu.
De stichting heeft een trackrecord van meer dan 17 jaar ervaring en heeft een portfolio van meer dan 100 projecten wereldwijd in meer dan 30 landen en mag hierover geen winst maken. Het doel is simpelweg om zoveel mogelijk klimaatbescherming op mondiaal en lokaal niveau mogelijk te maken.
Hoewel de wortels van de stichting in CO₂-compensatie liggen, biedt het ook programma's en producten die het volledig vermijden van de CO₂-uitstoot en het vekleinen van de bestaande CO₂-voetafdruk tot doel hebben. Myclimate waardeert CO₂-compensatie als overbruggingstechnologie en als een bewezen hulpmiddel voor klimaatbescherming.
Alle prestaties in de projecten van de stichting, de jaarlijkse financiële cijfers en de cashflow worden transparant gepubliceerd op www.myclimate.org en worden voortdurend beoordeeld door verschillende onafhankelijke organisaties zoals KPMG, SGS en de "Eidgenössische Stiftungsaufsicht" (Zwitserse stichtingscontroleautoriteit) ).
Waarom is dit CO₂-compensatiemodel duurder dan een aantal andere beschikbare modellen?
Het model voor koolstofcompensatie van myclimate en KILROY is gericht op de ondersteuning van twee hoogwaardige, gemeenschapsgerichte projecten die niet alleen CO₂-uitstoot besparen, maar ook duizenden begunstigden bereiken en effectief bijdragen aan de SDG's (Sustainable Development Goals).
De prijs van een CO₂-compensatiemodel is afhankelijk van de grootte van het project, de gebruikte technologie en het land waar het project loopt. Daarom hebben de zogenaamde gemeenschapsprojecten die aan onze vereisten voldoen een hogere prijs dan grootschalige projecten met minder monitoring en minder nevenvoordelen.
Myclimate richt zich op hoogwaardige CO₂-compensatieprojecten met een meetbare en impactvolle bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. In plaats van te investeren in grootschalige, industriële projecten, zoals windmolenparken, ondersteunt de stichting gemeenschapsprojecten die duurzame technologieën brengen aan families en gemeenschappen in afgelegen gebieden. Deze projecten verminderen de CO₂-uitstoot en creëren tegelijkertijd werkgelegenheid, verminderen mens-dierconflicten, redden natuurlijke habitats en maken onderwijs voor kinderen mogelijk.
Dankzij het compensatie-mechanisme kan myclimate de extra kosten financieren die (onvermijdelijk) voortvloeien uit het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen. Het is onmogelijk om projecten effectief te realiseren zonder deze extra kosten te dekken.
Waarom heeft myclimate ook compensatiemodellen die goedkoper zijn dan die van de samenwerking met KILROY?
Het myclimate/KILROY model berekent de totale impact van de reis op het klimaat in tegenstelling tot andere modellen die alleen focussen op CO₂-uitstoot.
Sommige myclimate-partners, zoals Lufthansa, hebben besloten om de directe CO₂-uitstoot te berekenen zolang er geen 100% duidelijkheid is over de omvang van extra effecten die bijdragen aan de opwarming van de aarde. Deze luchtvaartmaatschappijen bieden hun klanten dan ook een "CO₂-neutrale" vlucht via compensatie, maar niet een "klimaatneutrale vlucht door myclimate". Deze berekening resulteert in een lager emissieresultaat en dus een goedkopere compenserende bijdrage.
Statistieken hebben aangetoond dat de overgrote meerderheid van de mensen ervoor kiest om de volledige klimaatimpact van hun vluchten te compenseren en het daarom rechtstreeks doet met myclimate of met partners zoals wijzelf, die in feite een "klimaatneutrale" service aanbieden via myclimate, en niet alleen CO₂-neutraal.
Myclimate is van mening dat voor elke activiteit of elk product de volledige impact op ons klimaat moet worden berekend. Op het gebied van vliegen dragen de CO₂-emissies van de productie, het transport en uiteindelijk de verbranding van kerosine op grote schaal bij aan de impact op het klimaat. Maar ook moeten stikstofverbindingen en aerosolen worden opgenomen en wiskundig worden omgezet in CO₂-equivalenten als mensen hun individuele impact op het klimaat volledig in evenwicht willen brengen.
Ondanks dat er wetenschappelijke overeenstemming bestaat over deze extra bijdrage, is er tot op heden geen consensus over de omvang ervan. Voor de berekening van CO₂-uitstoot van vluchten waardeert myclimate de niet-CO₂ broeikasgassen met een factor "2", wetenschappelijk onderbouwd door recente studies (Jungbluth & Meili) en aanbevelingen voor de berekening van het aardopwarmingspotentieel van de luchtvaart, inclusief de stralingsforceringindex (ESU-services, Schaffhausen, november 2018).
Hoe berekent myclimate de compensatie?
Myclimate berekent de volledige impact op het klimaat van de reisactiviteit voor de compensatie.
De myclimate vluchtcalculator bepaalt de hoeveelheid CO₂-uitstoot die een vliegtuig per passagier uitstraalt voor een gegeven vluchtafstand. Stikstofverbindingen en aerosolen worden ook opgenomen en omgezet in CO₂ equivalenten.
De berekening is gebaseerd op data over het gemiddelde verbruik van typische korteafstands- en langeafstandsvliegtuigen. De berekening houdt ook rekening met het feit of je economy, business of first class vliegt.
Het gedetailleerde calculatiemodel kun je hier vinden
Waar gaat de compensatie heen?
De bijdragen gaan naar een speciaal myclimate/KILROY-fonds, waarvan de uitgaven worden besteed aan de twee gekozen projecten. Hieronder kun je de gedetailleerde beschrijvingen lezen van hoe het fonds wordt ingezet.
Myclimate garandeert haar klanten dat de door energieprojecten gerealiseerde emissiereducties (= klimaatdonaties) uiterlijk binnen twee jaar gerealiseerd worden in klimaatbeschermingsprojecten en na maximaal drie jaar worden ingetrokken. Koolstofopslag in bossen vindt plaats binnen 10 tot 30 jaar, afhankelijk van de projectregio en boomsoorten. Er bestaan alomvattende, speciale mechanismen om de reducties in de bosbouw te volgen.
CO₂-compensatie heeft alleen impact wanneer compensatiebetalingen in feite rechtstreeks op CO₂-compensatieprojecten worden gericht. Myclimate ondersteunt CO₂-compensatieprojecten op servicespecifieke basis. Alleen energiebesparingen die daadwerkelijk gerealiseerd zijn en bewezen kunnen worden over een langere contractduur van 7 tot 14 jaar worden verantwoord in energieprojecten.
Compensatiebetalingen worden normaal gesproken uitbetaald aan de ondersteunde projecten zodra de reducties zijn gerealiseerd. Het werkelijke bijdragebedrag is afhankelijk van de omvang van de bespaarde uitstoot die gevolgen heeft voor het klimaat. Bosbouwprojecten verschillen enigszins doordat hun tijdlijnen van nature over een langere periode van 30 tot 50 jaar lopen.
Hoeveel van het fonds wordt gebruikt voor administratieve kosten?
Minder dan 20%.
Als non-profit organisatie garandeert myclimate dat ten minste 80 procent van de compenserende betalingen rechtstreeks wordt gebruikt in projecten voor koolstofcompensatie. De stichting heeft het resterende bedrag (maximaal 20 procent) nodig om de administratie en interne kosten te dekken. Het gemiddelde percentage van de organisatorische overhead van myclimate over de afgelopen 17 jaar is 18%.
Hoe zorgt myclimate ervoor dat "credits" niet opnieuw worden verkocht?
Myclimate en de normen waaraan de stichting werkt, hebben verschillende maatregelen genomen die garanderen dat een koolstofkrediet (een gecertificeerde CO₂ reductie) slechts één keer wordt geteld en verkocht.
Zowel op het niveau van de normen als op myclimate-niveau zijn er maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat een koolstofkrediet slechts één keer wordt geteld en verkocht.
The Gold Standard bv. zorgt er door middel van zijn eisen voor dat emissiereducties, bijvoorbeeld door het efficiënte kookfornuisproject in Madagaskar, door slechts één project wordt geregistreerd. Dit wordt bereikt door duidelijke etikettering en nummering van de projectfornuizen en door een uitgebreide verkoopdatabase. Het vermijden van dubbeltelling van projectfornuizen wordt grondig gecontroleerd tijdens verificatie door een externe auditor en tijdens prestatiebeoordeling door de Gold Standard.
Verder geeft de Gold Standard voor elke emissiereductie één koolstofkrediet uit, gelabeld met een uniek serienummer en vermeld in het Gold Standard-register. Wanneer een koolstofkrediet is gebruikt voor verrekening, wordt het non-actief gesteld in het Gold Standard Register. Deze actie kan niet ongedaan gemaakt worden. De Gold Standard garandeert dus dat een koolstofkrediet slechts één keer wordt uitgegeven en op non-actief wordt gesteld.
Myclimate heeft een eigen register ontwikkeld om het grote portfolio van koolstofcompensatieprojecten en de verkoop van compensatiediensten aan klanten te beheren. Dit register wordt jaarlijks gecontroleerd door een externe auditor (SGS) om te garanderen dat het aantal aan klanten verkochte koolstofkrediet en het aantal gereserveerde of non-actief gestelde koolstofkrediet consistent is. Myclimate beheert de koolstofkrediet namens haar klanten en trekt de koolstofkrediet in zowel de myclimate- als de Gold Standard/VCS-registers in. Dit zorgt ervoor dat uitgegeven koolstofkrediet slechts eenmaal worden verkocht.
Voor elke individuele KILROY-klant die ervoor kiest om te compenseren, wordt het aantal CO₂ en CO₂ certificaten officieel buiten gebruik gesteld uit deze beide registratieplatforms. Daarom is het niet mogelijk om ze tweemaal of meer te verkopen.
Waarom worden de twee projecten in Nicaragua en Madagascar aanbevolen?
Beide projecten hebben een grote impact en dragen bij aan oplossingen voor grote klimaat- en sociale problemen.
De twee projecten voldoen aan verschillende SDG's (Sustainable Development Goals), maar is het mogelijk om te definiëren welke doelen worden behaald? Ja dat is het. Myclimate berekent en bewaakt jaarlijks de impact van al onze projecten op SDG's. We zullen ook berekenen hoeveel de verrekening van KILROY's klanten specifiek zal bijdragen aan de geselecteerde SDG's.
Het Madagaskar project
De verspreiding van efficiënte zonnekokers is een effectief middel om de snel voortschrijdende ontbossing in Madagaskar tegen te gaan en de CO₂-uitstoot te verminderen door het gebruik van fossiele brandstoffen. Het eiland heeft sinds 1950 tussen de 40 en 50% van zijn natuurlijke bosbronnen verloren.
De klimaatvriendelijke fornuizen besparen tot 50% in het verbruik van houtskool of brandhout, wat resulteert in waardevolle geldbesparingen voor het huishoudbudget of tijdsbesparing door minder vaak brandhout te verzamelen. Vooral vrouwen en kinderen profiteren van de emissievrije zonnekokers of de schonere verbranding van efficiënte kookfornuizen door minder blootstelling aan rook tijdens het koken. Daarnaast financiert de lokale projectpartner ADES één boom voor herbebossing elke keer dat een fornuis wordt verkocht [KL2].
Het Madagaskar project heeft tot noch toe bijgedragen aan de volgende SDG's:
- SDG 1: Meer dan 1,2 miljoen mensen profiteren, onder andere, van lagere kosten voor brandstor (€24 euro per huishouden per jaar)
- SDG 3: Voornamelijk vrouwen en kinderen profiteren van betere luchtkwaliteit.
- SDG 4: Tijdens 712 schoolbezoeken zijn bijna 80.000 leerlingen en ongeveer 3.500 leraren betrokken geraakt bij klimaatbescherming en schoon koken.
- SDG 5: Vooral vrouwen en meisjes hoeven minder tijd te besteden aan het verzamelen van brandhout en het onderhouden van het kookvuur.
- SDG 7: 212.220 zonnekokers en efficiënte fornuizen zijn geproduceerd en verkocht.
- SDG 8: 138 vaste medewerkers en diverse werkervaringsaanbiedingen. Nog eens 143 banen bij lokale leveranciers en ongeveer 100 onafhankelijke kachelsretailers.
- SDG 12: 9 verschillende kachelmodellen worden lokaal geproduceerd met lokaal materiaal in 8 centra.
- SDG 13: Elke kachel bespaart ongeveer 1,7 ton CO₂ per jaar en 2,3 ton hout of 0,7 ton houtskool.
- SDG 15: tot nu toe 1,7 miljoen ton hout bespaard, wat overeenkomt met 8.810 ha aan bosoppervlak.
Het Nicaragua project
Het project in Nicaragua richt zich op de oorzaken van ontbossing, waarbij directe en voortdurende betrokkenheid van de gemeenschap en technische training worden gewaarborgd, en financiële voordelen worden geboden aan de deelnemers gedurende het hele project. Dit wordt bereikt door betalingen voor ecosysteemdiensten (PES) en inkomsten uit hout en duurzame bosproducten. Als gevolg hiervan zal deze veelzijdige aanpak de degradatie van bossen verminderen door de druk op omliggende natuurlijke bossen te verminderen, tegelijkertijd meetbare hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer te halen en de milieu- en sociaaleconomische omstandigheden van gezinnen in de gemeenschap van San Juan de Limay te verbeteren.
Het herbebossingsproject in Nicaragua draagt bij aan 14 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's):
- SDG 1: Betalingen worden gedaan aan gemeenschappen van 1.357 boerenfamilies waar mensen leven van minder dan $2 per dag.
- SDG 4: Er zijn meer dan 30.000 capaciteitsopbouwworkshops gehouden om onderwijs en training te bieden aan kleinschalige boeren.
- SDG 5: Vrouwen maken 45% uit van het professionele team, waarvan velen leidinggevende posities bekleden.
- SDG 7: Natuurlijk gevallen hout uit het bos levert een hernieuwbare energiebron voor het koken.
- SDG 8: Er wordt extra inkomen gegenereerd door de verkoop van brandhout en ambachtelijke producten van hoogwaardig hout uit de kleinschalige bossen.
- SDG 10: Elk jaar zijn er 2.900 seizoensbanen, waarvan 80% van landloze boeren.
- SDG 11: 292 plattelandsgemeenschappen zijn betrokken bij het project.
- SDG 12: Boeren sequestreren niet alleen CO2 en herstellen ecosystemen, maar passen ook het microklimaat aan en verminderen de temperatuur op de boerderij om hun opbrengsten te beschermen.
- SDG 13: Er wordt 1.518.386 ton CO2 opgeslagen.
- SDG 15: Er zijn 10 miljoen inheemse bomen geplant, waarmee meer dan 6.167 hectare land (het equivalent van 11.527 voetbalvelden) wordt herbebost, en wordt bijgedragen aan het herstel van habitats en lokale fauna.
Waar kan ik meer informatie vinden over de gekozen proejcten?
Je kunt meer informatie, video's en externe rapportages over de projecten vinden op de website van myclimate.
Is het mogelijk om de projecten te bezoeken?
KILROY en myclimate werken aan een toekomstig programma waarin KILROY klanten de desbetreffende projecten kunnen bezoeken.
Maar om er een duurzame oplossing van te maken die het project niet verstoort maar waarde toevoegt, moeten we een sterke oplossing bouwen. We kijken ernaar uit om hierover verder te communiceren wanneer we klaar zijn om bezoekers te verwelkomen.