Een paar praktische tips om veilig te reizen
We raden onze reizigers altijd aan om voorzorgsmaatregelen te nemen, waar ze ook ter wereld zijn. Zo voorkom je onaangename situaties en ben je goed voorbereid. Bij een noodgeval tijdens je reis is het belangrijk om op de hoogte te zijn van algemene richtlijnen voor het omgaan met verschillende situaties. Bij een onverwachte persoonlijke noodsituatie neem je altijd eerst contact op met je reisverzekeraar. Indien nodig kun je ook de 24/7 noodlijn van KILROY bellen voor hulp.
Veiligheidsmaatregelen
Aandacht bij alcohol: Reizen is een geweldige manier om nieuwe culturen te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten, maar veiligheid gaat altijd voorop. Een belangrijk aandachtspunt is het risico op manipulatie van alcoholische dranken, zoals drankjes die met andere stoffen (zoals drugs als GHB) zijn aangelengd of methanolvergiftiging. Methanol is een giftige vorm van alcohol die soms in namaak- of slecht geproduceerde dranken terechtkomt. Het komt niet vaak voor, maar het is goed om hiervan op de hoogte te zijn.
Hoe je het risico kan verkleinen:
- Blijf bij betrouwbare plekken: Koop je drankjes alleen bij vertrouwde bars, restaurants of winkels, en vermijd straatverkopers of onbekende bronnen.
- Accepteer geen drankjes van vreemden en laat je drankje nooit onbeheerd achter.
- Wees voorzichtig met extreem goedkope drankjes: Als een drankje opvallend goedkoop is, kan het de moeite waard zijn om hem over te slaan.
- Vermijd zelfgemaakte of niet-gelabelde alcohol: Lokale drankjes kunnen leuk zijn om te proberen, maar ze brengen soms risico’s met zich mee. Als je twijfelt, kies dan voor verzegelde, merkgebonden opties.
- Let goed op je drankjes: Zorg ervoor dat je je drankje ziet worden ingeschonken of geopend. Als je niet zeker bent, vraag dan wat er in je glas gaat. Dit helpt je niet alleen om methanolrisico’s te vermijden, maar ook andere gevaren.
- Wees voorzichtig met het gebruik van verdovende middelen als je met mensen bent die je niet goed kent. Vermijd ook het alleen naar huis gaan 's nachts. Vraag iemand om met je mee te gaan en accepteer nooit een rit van een onbekende.
- Ken de symptomen: Methanolvergiftiging kan misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid of wazig zicht veroorzaken, vaak een paar uur na consumptie. Als je vermoedt dat er iets mis is, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
- Vraag om hulp als dat nodig is: Als je ergens niet zeker van bent, aarzel dan niet om advies te vragen aan de lokale bevolking, medereizigers of je accommodatie—zij weten vaak wat veilig is.
Ga Nooit Alleen:
Als je ergens naartoe gaat, bijvoorbeeld voor een solo-hike, of met iemand die je niet goed kent, laat dan altijd iemand anders weten wat je van plan bent. Vertel bijvoorbeeld aan iemand in je hostel, een reismaatje of iemand anders die je vertrouwt waar je naartoe gaat en wanneer je verwacht terug te zijn.
Respecteer Lokale Culturen:
De gewoonten en normen in andere landen kunnen sterk verschillen van wat we gewend zijn in Europa. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de cultuur van het land dat je bezoekt en wees bewust van specifieke zaken waar je op moet letten. Toon respect voor lokale tradities en gedraag je op een beleefde manier om misverstanden te voorkomen.
Do’s:
- Zorg goed voor jezelf en vertrouw op je instinct.
- Het is helemaal prima om een plek te verlaten als je je daar niet op je gemak voelt.
- Ken je grenzen en spreek jezelf uit wanneer dat nodig is.
Don’ts:
- Zet jezelf niet in risicovolle situaties.
- Vermijd lichamelijk zware activiteiten die boven je vermogen liggen — dit kan jou en anderen in gevaar brengen.
- Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent voordat je uitdagende activiteiten onderneemt, zoals een zware hike, vooral na een nacht uitgaan.
- Ga niet 's nachts zwemmen of naar het strand als je hebt gedronken.
- Blijf uit de buurt van gebieden waarvan je weet dat ze onveilig zijn.
Tips om veilig te blijven tijdens het reizen
Reisverzekering: Allereerst raden we altijd aan om een reisverzekering af te sluiten. Het is je beste vangnet als er iets misgaat tijdens je reis! Je verzekering biedt ook crisisbegeleiding als dat nodig is terwijl je onderweg bent.
Ziekte en ongevallen: Zoek de noodnummers op voor de landen die je bezoekt. In dringende gevallen kun je contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij voor advies. Neem een eenvoudige EHBO-kit mee en houd deze gemakkelijk bereikbaar, bijvoorbeeld bovenin je rugzak.
Tandheelkundige noodgevallen: Als je dringend een tandarts nodig hebt, neem dan contact op met je verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je meestal doorverwijzen naar een nabije kliniek.
Verlies van paspoort: Als je je paspoort bent verloren, meld dit dan bij de politie of lokale autoriteiten. Neem vervolgens contact op met de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade, die een tijdelijk paspoort kan verstrekken. Als er geen Nederlandse ambassade is, neem dan contact op met de Buitenlandse Dienst voor advies. Burgers van EU-landen kunnen ook contact opnemen met de ambassade van een ander EU-land. Tijdelijke paspoorten zijn geldig voor de reis naar huis, maar niet voor verdere reizen.
Overlijden: In het onwaarschijnlijke geval van een overlijden tijdens je reis (of dit nu een familielid of reisgenoot is), meld dit onmiddellijk bij je reisverzekeraar en de Nederlandse ambassade.
Gestolen Creditcard of Telefoon: Als je creditcard of telefoon gestolen is, blokkeer deze dan direct. De meeste banken en telecomproviders hebben 24/7 hulplijnen voor noodsituaties.
Geldproblemen:Als je al je geld verliest, neem dan contact op met je reisverzekeraar. Je kunt vrienden of familie vragen om geld naar je over te maken. Het is ook verstandig om een klein reservebedrag aan contant geld in je bagage te bewaren voor noodgevallen.
Reisdocumenten: Als je je reisdocumenten verliest, raak dan niet in paniek. De meeste documenten worden elektronisch opgeslagen en we kunnen je vaak helpen met vervangingen. Tip: sla je reisdocumenten digitaal op voor gemakkelijke toegang.
Aanranding: Als je slachtoffer bent geworden van een aanranding, meldt dit dan direct bij de politie of lokale autoriteiten. Zoek indien nodig medische hulp en neem contact op met je reisverzekeraar voor verdere begeleiding.
Arrestatie of Detentie: Word je in het buitenland aangehouden of gearresteerd, neem dan direct contact op met de ambassade. In de meeste landen mag je de ambassade bellen en recht hebben op een advocaat. Natuurlijk is het het beste om tijdens je reis problemen te voorkomen.
Extreem weer en natuurrampen: Als je reis wordt verstoord door overstromingen, tropische stormen, aardbevingen, tsunami's of andere rampen, volg dan altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.
Check de adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: Blijf op de hoogte van de reisadviezen voor de landen die je bezoekt. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken werkt hun richtlijnen regelmatig bij, zodat je geïnformeerd blijft over de situatie in de bestemmingen waar je naartoe reist.