“Wanneer je de camper instapt is het even of je een stapje uit het normale leven in een parallelle wereld zet."
Welkom in het adembenemende land van uitgestrekte landschappen, majestueuze bergen en wilde natuur: Canada. Als het avontuur roept en je de vrijheid wilt ervaren om de onontdekte pareltjes van dit land te verkennen, dan is er geen betere manier dan het reizen met een camper. In dit uitgestrekte land, bezaaid met nationale parken en schilderachtige wegen, biedt het reizen met een camper een unieke en meeslepende ervaring die je de vrijheid geeft om de prachtige landschappen op je eigen tempo te ontdekken. Dit is precies wat Michel heeft ervaren.
Waarom deze reis?
Michel trouwde in mei 2019 met zijn vrouw en het was voor hen meteen duidelijk dat hun huwelijksreis een roadtrip in Canada zou worden. “We hadden samen al met een camper gereisd in Australië en Nieuw-Zeeland, “vertelt Michel. Het gevoel van vrijheid dat zo’n camper geeft maakt het voor hem de ultieme manier om te reizen. “Wanneer je de camper instapt is het even of je een stapje uit het normale leven in een parallelle wereld zet. Je kunt echt helemaal je eigen plan trekken zonder met iemand rekening te houden,” vindt Michel.
Dit was de eerste keer dat Michel naar Canada reisde. “We waren erg gecharmeerd van Nieuw-Zeeland en wisten dat Canada er qua natuur wel wat op leek. Daarom kozen we voor deze bestemming.”
Michel had al eens eerder met een camper in de Verenigde Staten gereisd. “Ik had toen het kleinste model motorhome gehuurd, omdat mij dat wel groot genoeg leek. Maar de Amerikanen lachten me gewoon uit.” Ook wilde Michel dit keer iets meer luxe (het was immers zijn huwelijksreis) en daarom besloot hij de C25 camper te huren.
Het was overigens maar goed dat hij niet voor de nog grotere C30-camper was gegaan. “De campings in nationale parken zijn niet geschikt voor die enorme bakbeesten. Dan ben je gedwongen om op de grote commerciële campings buiten het park te overnachten,” legt Michel uit, “Onze C25 paste net op de knusse kampeerplekken midden in de vrije natuur.”
Canada als reisbestemming
Wie op zoek is naar ongerepte natuur, veel wildlife en lange wandelingen in de wildernis, moet volgens Michel naar Canada.
“Misschien is het een beetje een saaie bestemming voor heel jonge backpackers,” zegt Michel. “In een land als Nieuw-Zeeland, waar je ook voor de natuur komt, ontmoet je veel meer andere jonge reizigers. Dat is in Canada niet zo: je bent hier heel erg op jezelf: gewoon jij, de natuur en je camper”.
Canada wordt wel eens met Amerika vergeleken. “Maar Canada is veel toleranter en gemoedelijker dan de VS,” vindt Michel. “Leuk feitje is dat wiet hier gelegaliseerd is.” Het beleid is liberaler dan in Nederland. “Misschien zijn de Canadezen daarom wel zo super vriendelijk,” grapt Michel.
“Je ziet in Canada veel tolerantie naar de first nations (zoals de oorspronkelijke bewoners worden genoemd). Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het land kan ik je een bezoek aan het Glenbow museum in Calgary aanraden. Daar was destijds een heel mooie expositie over dat onderwerp.”
“Ik zou Canada liever vergelijken met Nieuw-Zeeland. Maar in Canada is alles nog veel uitgestrekter; wilder,” zegt Michel, “Canada zit ook vol met grote wilde dieren zoals elanden en beren. Dat maakt het ook nog een spannendere bestemming.”
Canada is geen goedkope bestemming. “Hostels in Vancouver vragen de hoofdprijs en je camper slurpt natuurlijk benzine, maar doordat je boodschappen kunt doen en voor jezelf kookt hoef je dan weer niet veel geld aan maaltijden uit te geven. En actief zijn in de natuur is natuurlijk ook gewoon gratis.”
Michel waarschuwt je voor het korte reisseizoen: “Wij reisden hier in juni en zelfs toen lag er soms nog een halve meter sneeuw boven aan de berg. Daar had ik me wel in vergist bij het uitkiezen van mijn garderobe” lacht hij. “Doordat nationale parken maar een paar maanden per jaar open zijn kan het erg druk worden. Plan je reis dus buiten de drukke maanden juli en augustus , als je de kans hebt”.
Roadtrippen met een C25 camper
Reizen met je huisje op wielen geeft ontzettend veel vrijheid. “Omdat we voor het hoogseizoen op reis gingen, hoefden we onze campings niet vooraf al te boeken,”vertelt Michel. “Dat deden we on the go.”
Campings in Nationale Parken kun je ook niet vooraf reserveren. “Die worden op first come, first serve basis vergeven. Als je slim bent check je dus ‘s ochtends in op de camping en ga je daarna de hort op.” Deze natuurcampings zijn relatief voordelig.
Je kookt je eigen maaltje, want midden in de natuur heb je natuurlijk bijna geen restaurants. “Je krijgt standaard keukengerei bij de huur van zo’n camper en er zit een goede koelkast in, waardoor je goed kunt inslaan bij de supermarkt,” vertelt Michel.
Om te kunnen navigeren kocht Michel in Vancouver een lokale simkaart met wat data. “Op de commerciële campings heb je, soms tegen betaling, vaak wel Wi-Fi maar verwacht geen topkwaliteit. Facetimen ging vaak nèt,”vertelt Michel. Midden in de bergen hadden ze zelfs met de lokale simkaart geen bereik. “Heerlijk vond ik dat.”
Je hebt niet echt een wegenkaart nodig, maar het is nooit verkeerd om er toch één bij je te hebben. “Het heeft ook iets nostalgisch, zo’n kaart.”
Ondanks dat Michel met een vrij nieuwe camper reisde, ging toch de verwarming kapot. “Het was ’s nachts best koud dus we wilden ‘m wel graag laten maken,” vertelt Michel, “Gelukkig waren we op dat moment in de buurt van de garage in Calgary waar ze ‘m in een dag hadden gefixt.” Michel legt uit dat je sowieso 24/7 op wegenhulp kunt rekenen van de verhuurder en dat je voor vertrek al een hele gebruikshandleiding krijgt toegestuurd. “Wat dat betreft is de service echt goed” vindt Michel.
2,5 week door West-Canada
Michel maakte in 2,5 week een rondreis door West-Canada vanuit Vancouver.
“Meteen bij aankomst in Vancouver word je al helemaal gelukkig,” vertelt Michel. “De sfeer is er gewoon heel erg relaxt.” Michel huurde een dag een fiets om Stanley Park, een groot stuk groen ten Noorden van het centrum, te ontdekken. “Op een gegeven moment hoorden we wat rumoer om ons heen, dus gingen we kijken wat er aan de hand was. Bleken er een aantal orka’s voorbij te zwemmen in de haven. Dat was echt een spectaculair begin van onze reis!”
Nadat ze de camper hadden opgehaald bij het depot in Vancouver begon de roadtrip via de Okanagan vallei richting de Rocky Mountains. “Dit is een erg droge wijnregio en dat had niet echt onze interesse. We maakten hier een korte stop om de lange reis op te breken,” vertelt Michel. Na Revelstoke kom je in Yoho National Park en dat is het eerste moment dat je de hoge pieken van de Rockies ziet. “Dat was echt prachtig!” zegt Michel enthousiast. “We maakten hier meteen een hike van een paar uur om de omgeving verder te verkennen. Dat was niet geheel zonder gevaar. “Er was ons al verteld over de beren in de omgeving. Die zijn in juni net ontwaakt uit hun winterslaap en omdat hier bijna geen andere toeristen waren, voelde het als een behoorlijk spannend avontuur.” Tijdens deze hike kwamen ze echter alleen maar oog-in-oog te staan met geweldige uitzichten. “We waren constant omringd door mooie bergen!”
De weg van Vancouver naar Banff is breed en makkelijk te rijden met je grote motorhome. “In de Nationale parken is het wel wat uitdagender,” zegt Michel. “Vooral als je in de buurt komt van een highlight zie je vaak al een hele rij campers langs de kant van de weg geparkeerd staan omdat de parkeerplaats al vol is.”
Michel maakte nog een uitstapje naar Calgary. “Wij hadden erg slecht weer op dat moment en dus gebruikten we de stad om naar het museum te gaan”,” zegt Michel, “Maar als je tijd wilt besparen kun je deze stad ook prima links laten liggen.”
Op de route tussen Banff en Jasper vind je de meeste hoogtepunten van je reis, waaronder Lake Moraine. “Maar dat betekent ook dat het hier een stuk drukker is met andere toeristen.” Michel waarschuwt: “Als je in het hoogseizoen van juli/ augustus reist zul je bijna iedere ochtend om 6 uur op locatie moeten zijn om de hordes dagtoeristen voor te zijn en een goede parkeerplek te kunnen scoren.” Het is ook wel logisch dat het hier in de zomer zo druk is; tussen oktober en april is de weg tussen Banff en Jasper grotendeels gesloten.
Bij Lake Louise kun je veel wandelingen in de omgeving maken. “De grote groepen nemen meestal de paden die niet langer zijn dan 5km,” weet Michel. “Daarom maakten wij hier een hike van 18 kilometer. We kwamen uit bij van die typische theehuisjes waar andere langeafstand wandelaars pauzeerden, maar verder kwamen we bijna geen andere mensen meer tegen.”
In Jasper maakte Michel de mooiste wandeling. “We eindigden letterlijk op de top van een berg en hadden dus een 360 graden uitzicht. Echt te gek!”
In Kamloops sloegen ze nog wat boodschappen in en ze vervolgden hun roadtrip richting Whistler. “Wat ik me vooral nog herinner is dat hier superveel vliegen waren. Na 25km over slechte, onverharde wegen rijden en beiden onder de muggenbulten te zitten konden we de mooie waterval waar we het allemaal voor deden niet echt meer waarderen,” lacht Michel.
De laatste stop van de roadtrip door West-Canada was Whistler. “Whistler is zo’n super keurig stadje waar de rijkelui komen skiën,” omschrijft Michel deze bekende wintersportbestemming. “Het is allemaal super gelikt, er ligt geen kauwgum op straat, niks.” Maar dat maakte het ook heel duur. “We hebben hier een middagje de camper geparkeerd, maar verbleven die nacht buiten de stad op een camping.”
Waarom jij ook deze reis moet maken
Ben jij net als Michel het meest in je element in de vrije natuur? Houd je van wandelen, wildlife en kamperen? Dan is Canada echt een top bestemming: Hier komt het allemaal samen.
“Ik heb me hier zo enorm vrij gevoelt tijdens de roadtrip. Direct vanaf het moment dat ik in Vancouver aankwam,” zegt Michel.
Mocht je de C-25 camper zelf wat te groot vinden, dan zijn er ook kleinere campers. “Vooral in de Nationale Parken is het juist fijn om een wat kleiner campertje te hebben. Ik heb in Australië en de VS ook met kleinere campers gereisd en dat is me ook altijd goed bevallen,” zegt Michel.
Reistips van Michel
Van plan om een roadtrip door Canada te gaan maken, net als Michel? Dan heeft-ie hier alvast een paar tips voor je op een rijtje gezet:
- Check voordat je gaat tanken de GasBuddy-website: “De prijs per liter verschilt op sommige plekken wel $1 van elkaar!”
- Huur een fiets in Vancouver en ga op ontdekkingstocht in Stanley Park.
- Als je tijd hebt om Vancouver Island te bezoeken: “Je kunt je camper gewoon meenemen op de ferry,” weet Michel
- Op de website van de Nationale Parken van Canada kun je de beschikbaarheid van campings checken. “Je kunt geen plekjes reserveren, dus rijdt eerst naar de camping om je aan te melden en ga dan pas op pad.”
- Reis je in het Oosten van Canada, zorg dan dat je een woordje Frans spreekt.
- Ga wandelen! Hoe langer de wandeling; hoe minder andere mensen je tegenkomt!
- Om je te beschermen tegen beren zou je, volgens veel souvenirwinkels, een berenbel mee moeten nemen de bergen in. “Maar dat zullen de rangers in de parken je niet aanraden. Je zou de beren hier juist mee aantrekken.” legt Michel uit. “Je kunt tijdens het wandelen beter met elkaar blijven praten en bij bochten voorzichtig zijn, omdat veel beren ook gewoon gebruik maken van de wandelpaden.”